ponedjeljak, 20 April 2020 10:29

Svjetski dan knjige i autorskih prava

 
Svjetski dan knjige i autorskih prava obilježava se 23. aprila svake godine kao simboličan datum u svjetskoj književnosti, jer su upravo na današnji dan davne 1616. godine umrla dva velikana svjetske književnosti, Miguel de Cervantes i William Shakespeare.
Ovo je dan ljubavi prema književnosti koji se masovno obilježava u Barceloni i širom Katalonije. Ljudi razmjenjuju knjige i ruže u znak zahvalnosti. To je dan kada se u Kataloniji proda više od 1,5 miliona knjiga i više od 6 miliona ruža.
Odluka o obilježavanju Svjetskoga dana knjige i autorskih prava donesena je na Općoj konferenciji UNESCO-a održanoj u Parizu 1995. godine.
 
Naši profesori i učenici svake godine obilježavaju ovaj značajan datum kako bi odali počast našem najvjernijem prijatelju i najznačajnijem mediju - knjizi.
 
Upravo sada je pravo vrijeme za čitanje. Na web - stranici naše škole možete pronaći brojna književna djela svjetske i bh. književnosti. Više nego ikad prije, u vrijeme kada je većina svijeta zatvorena i ljudima je ograničeno kretanje, moć knjige treba iskoristiti u borbi protiv izolacije, jačanja veza među ljudima, proširivanja našeg horizonta, stimulirajući naš um i kreativnost.
 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com