nedjelja, 28 Februar 2021 16:06

Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja - „Dan ružičastih majica“

 
Širom svijeta posljednja srijeda u mjesecu februaru obilježava se kao Međunarodni dan prevencije vršnjačkog nasilja, poznatiji kao Dan ružičastih majica.
Tim povodom naša škola je poslala poruku solidarnosti i rekle STOP vršnjačkom nasilju.
Vršnjačko nasilje je isticanje moći agresijom. Definiše se kao negativna verbalna ili tjelesna akcija koja ima neprijateljske namjere, uznemiruje žrtvu, ponavlja se tokom vremena, a zasniva se na nesrazmjeru moći. Vršnjačkim nasiljem se smatra ako učeniku drugi učenik ili grupa učenika govori ili čini loše ili neugodne stvari. Zlostavljanjem se može smatrati i ako se učenik zadirkuje na način koji mu je neugodan ili ako se namjerno izostavlja iz aktivnosti. Ponavljanjem zlostavljanja nasilnici povećavaju svoju moć, a žrtve svoju gube!
Obilježavanje Međunarodnog dana prevencije vršnjačkog nasilja datira iz 2007. godine kad je kanadski dječak zbog nošenja ružičaste majice, koja je bila simbol podrške majci oboljeloj od karcinoma dojke, bio izložen vršnjačkom nasilju. Zbog solidarnosti i izražavanja podrške dječaku, školske kolege sutradan su se u školi pojavili u ružičastim majicama. U BiH ovaj Dan se obilježava od 2016. godine.

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com