četvrtak, 11 Februar 2021 16:16

#InternationalDayofWomenandGirlsinScience

Danas obilježavamo Međunarodni dan žena, djevojaka i djevojčica u nauci #InternationalDayofWomenandGirlsinScience.
 
Zahvaljujući ovoj naučnici, mi danas uživamo gledajući televiziju i filmove u 3D tehnologiji. Valerie Thomas je bila član ranog NASA - National Aeronautics and Space Administration Landsatovog tima za digitalnu obradu slika. Landsat program pruža nam uvid u vizualno zapanjujuće i naučno vrijedne slike naše planete i predstavlja najduži, kontinuirani globalni vizualni zapis o površini Zemlje.
Krajem 70-tih godina, nakon posjete izložbi na kojoj je imala priliku vidjeti sijalicu koja je sijala iako je bila izvađena iz grla, a sve zahvaljujući upotrebi konkavnih ogledala, Valerije je počela razmišljati kako tu iluziju iskoristiti u svom radu u NASA-i. Par godina kasnije, izumila je i patentirala „odašiljač iluzija“ ili illusion transmitter. Njen izum otvorio je put razvoju 3D tehnologiji kakvu poznajemo danas, i koju koristimo od televizijskih programa do operacionih sala.
Valerie Thomas je žena koja nije dopustila da je društvene norme spriječe da slijedi svoju strast. Zahvaljujući njenom briljantnom izumu, Thomasa se smatra jednim od najistaknutijih afromeričkih izumitelje 20. vijeka. Vjerovala je u sebe, znala je da može promijeniti život drugih, i to je i učinila.

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com