srijeda, 17 Novembar 2021 21:35

14. 11. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti, svake godine 14.11. obilježava se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.
Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju. Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.
Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.
Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob preko 60 godina, muški spol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor (majka, otac, brat ili sestra koji boluju od šećerne bolesti), visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.
Sa ciljem da se podigne svijest o porastu dijabetesa i njegovim posljedicama, učenici Srednje medicinske škole Mostar su nizom aktivnosti, kako u prostorijama škole, tako i po gradu, skrenuli pažnju na ovu opasnu bolest. Prvi tim učenika, koji je bio smješten na Musali, činile su učenice IVa razreda: Sara Gaš, Hana Dizdarević, Saira Pirkić i učenik Kenan Maslo. Ovaj tim je predvodila prof. Dženeta Pendić. Drugi tim su bili učenici IVb razreda: Delila Berberović, Šafro Amna i Tarik Fajić. Njih je predvodio prof. Almin Kaplan i oni su bili na Španskom trgu. Oni su građanima Mostara mjerili šećer u krvi. Treći tim, predvođen prof. Dženadom Mehremić i Jasminom Tanović-Avdić je bio u školi.  Na početku nastave, učenice Nejra Brzina i Emina Novaković su našim profesorima i učenicima mjerile šećer u krvi, nakon čega su održale edukativno predavanje na temu dijabetes. Na predavanju su prisustvovali učenici odjeljenja: Ia, Ib, Id i IId. Učenice IVc razreda Džejlana Šator, Ajla Tunović i Anida Mehremić su pripremile edukativne plakate na temu dijabetesa, dok su učenice Adela Delić, Naida Kujan i Lejla Hasić pripremile zanimljive letke koje su dijelile našim građanima prilikom akcije mjerenja šećera u krvi.

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com