Oglasna tabla

nedjelja, 02 Juli 2023 09:14

Matura - Generacija 2019/2023.

“A sad adio, i ko zna gdje, i ko zna kad…”
 
Uz melodiju dobro poznate pjesme evociramo uspomene…
Vrijeme radnje: od 2019. do 2023. godine.
Mjesto radnje: Mostar, Sjeverni logor, jedna šarena zgrada kraj Neretve.
Likovi: osamdeset i četiri mlade, pametne glave, osamdeset i četiri učenika koji te 2019. ni slutili nisu da će postati jedna velika porodica, da će disati kao jedno.
I tako…Između dvorišta i školskih hodnika, negdje između prizemlja i trećeg sprata, od zida do zida, među četiri zida učionice, tekli su naši tipični školski dani. Tu smo redovno komplikovali, planirali, dramili, smijali se i stresirali. Željno smo čekali kraj svakog časa, iščekivali kraj radne sedmice, nesvjesni da će četiri godine tako brzo proći i da ćemo evo, doći do onog zadnjeg zvona, onog zvona kad nam se pogledi rastaju, gdje prijatelji postaju kolege, a drvene išarane klupe uspomene.
Uz pomiješane emocije prisjećamo se…
Osamdeset četiri izabranih, posebno kvalifikovanih individua je bilo na tajnom zadatku zvanom “Krađa znanja” koji je trajao pune četiri godine. U zbornici “izvorištu znanja” ni slutili nisu da je James Bond generacija imala misiju i dobro osmišljenu strategiju. Taktika je bila jasna. Svaki red je morao sadržavati barem po dva štrebera, ako se kojim slučajem jedan razboli, jer nikad ne znate kad će vaš školski sto biti dekorisan nastavnim listićem ili vježbom. Da bi misija bila uspješna potrebni su vam oni učenici čije je prisustvo rijetko, ali dovoljno da stvori dobru atmosferu koja će se zadržati do njihovog sljedećeg dolaska. Potrebne su vam kolegice koje u svojim tekama imaju zapisanu baš svaku lekciju, svaki zadatak i formulu i na čijim koricama možete pronaći otiske svih nas. Neophodna su bar dva obavještajca koji  znaju sve tačne informacije, kad i šta koji profesor pita u drugom odjeljenju, tačan broj pitanja na testu, raspored grupa ako ih je bilo, da li se desio razmještaj učenika i koliko je krugova napravio profesor po učionici. Potrebni su oni  koji se glasno bore za naša prava. I da, krivi ste kaže Član 5, Tačka 2. Također, misija ne uspijeva bez onih koji  odmore provode objašnjavajući drugima i dokazuju da je moguće 5 lekcija naučiti za 20 minuta i spremiti lektiru do trećeg časa.  Naravno, tu su i zaduženi da naš organizam ima dovoljno energije tokom dana. Na drugom času obično uslijede pitanja tipa : “Ko će šta da jede? Treba li nekome nešto kupiti?”, jer baš oni idu do Hame. I umjetnici koji su se greškom našli među nama, ili ipak ne. A posebno vam je potrebna osoba koja će svojim pitanjima, podpitanjima i komentarima pridobiti srca svih profesora. 
Naravno, za ove četiri godine tokom naše misije pomagali su nam i bili uvijek na našoj strani profesori od kojih smo mnogo naučili. Važno je istaknuti da su mnogi od njih bili tu za savjet, za drugarski razgovor, ponekad i zabavu i svakako su nam dali važne životne lekcije o ljudskosti i dobroti. To su prije svega naše razrednice Tanja Avdić, Šejla Isić, Jasmina Tanović Avdić i Mirijam Demirović, ali i Refik Islamović i Lejla Juklo koji su bili uvijek uz nas, dijelili s nama i dobre i loše trenutke, bili nam podrška, po potrebi bili i prijatelji i roditelji.
Veliko hvala i direktorici na svim prilikama koje nam je ova škola ponudila. Neizbježno je spomenuti i našeg Muju te Fadilu i Emiru koji su nam uvijek bili spremni pomoći u svim situacijama.
Bilo je i onih momenata kada je misija “Krađa znanja” zamalo propala, ali…
Premišljali smo se da li da vam otkrijemo tajnu  našeg uspjeha. Jednostavno je. Potrebno je da budete kao jedno. Da dišete kao jedno. Da mislite kao jedno. Da volite kao jedno. Ovo je timski rad u kojem svi moraju biti dio tog tima. Ne smijete misliti samo na vlastitu dobrobit, već na dobrobit svih. Poručujemo vam da je naša misija uspješno obavljena. I da, znanje smo ukrali. Sa sobom u život nosimo to znanje ali i ljubav kojom smo ispunili naša srca kao i predivne uspomene na naše srednjoškolske dane.
Mislili smo da je put predug. Od početka školovanja do danas, činilo se da nas dijeli vječnost, a sad vidimo da je sve  kao tren prošlo. Ostaju iza nas nerviranja zbog pismenih i usmenih ispitivanja, smišljanje gdje na kafu poslije nastave, suze, smijeh, nezaboravno maturalno putovanje, neraskidiva prijateljstva i poneki zaljubljeni pogled. Bogatstvo koje nam niko ne može uzeti.
Generacijo, sada krećemo novim životnim stazama. Učinimo da nas teškoće na životnom putu ne oslabe, već ojačaju. Hrabro koračajmo u pravcu naših  snova i nastojmo da ih ne iznevjerimo.
Živjeli! Pamtite nas po dobru, složnosti, po našim šalama i nasmijanim licima.
Zaboravite naše mane, a mi ćemo rado pamtiti naše vedre školske dane. 
 
“Jednom odlazi svako putem svog života
Na rastanku samo srce kaže
Ja ću se vratiti…”
                                                                                       
                                                                                                      Maturanti generacije 2019/2023.
 
 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com