Oglasna tabla

subota, 06 Juni 2020 08:08

Pedagoški kutak

 

 

Kako razgovarati s tinejdžerom?

 

 

 

„Svađamo se mama i ja.

 

Mama: „Je l’ ti jasno?”

 

Ja šutim.

 

Mama: „Pitam, je l’ ti jasno?”

 

Ja:  „Dobro, jasno mi je.”

 

Mama: „Ma, ne odgovaraj mi!”

 

 

 

Naravno da je bilo u šaljivom tonu, ali me je navelo da se zamislim – šta je najvažnije u komunikaciji sa tinejdžerima?

 

Većina istraživača posvećenih usavršavanju umijeća komunikacije sa tinejdžerima, slažu se oko jednog – da bi komunikacija bila uspješna, jedna od najvažnijih stvari je da umijemo da slušamo.

 

 

KLJUČ USPJEŠNE KOMUNIKACIJE JE PAŽLJIVO I AKTIVNO SLUŠANJE

 

 

 

Sve, dakle, počinje pažljivim slušanjem. Najčešće ćemo umjeti da nađemo prave riječi, ukoliko smo shvatili i u potpunosti razumjeli šta nam sagovornik govori.

 

Nekada je dovoljno da samo sjednemo i saslušamo svoje dijete. Kada kaže sve što mu je na duši i oslobodi se emotivnog naboja, lakše ćete ostvariti kontakt s njim. Važno je da slušate mirno, bez osuđivanja. Ne samo riječi. Trudite se da zaista razumjete šta vam dijete govori i da čitav izraz vašeg lica to odaje.

 

Ipak, nekada je potrebno uključiti tehniku aktivnog slušanja. To znači da pažljivo slušate tinejdžera i tokom vašeg razgovora povremeno šaljete potvrde razumijevanja, blagim klimanjem glave ili rečima: „Da… Razumijem…” Možete i da parafrazirate neku njegovu/njenu rečenicu, ali pazite da ne zvučite kao papagaj. Parafraziranje nije isto što i obično ponavljanje rečenice.

 

 

Mina je raskinula s momkom. Uveče, dok su sjedile na terasi i pijuckale limunadu, požalila se majci:

 

„Dođe mi da plačem. Ema uopšte ne kapira koliko je meni teško zbog raskida sa Adijem. Pa ona mi je najbolja drugarica. Kako ne razumije?”

 

 

 

Pogledajte četiri scenarija majčine reakcije:

 

         „Ma, baš te briga za nju. Ko je šiša!”

 

         „Kako te ne razumije? Kakva ti je to drugarica? Ma nikad se ona meni nije baš dopadala…”

 

         „Aha… Dođe ti da plačeš, jer te Ema ne kapira…”

 

         „Teško ti pada to što te Ema ne razumije?”

 

 

Šta mislite, u kom slučaju će se Mina otvoriti i nastaviti da priča majci kako se osjeća, a samim tim i da se oslobađa emocionalnog tereta?

 

Kada postavi pitanje pod rednim brojem četiri, majka pokazuje da razumije koliko je Mini teško. Priznaje joj pravo na osjećanja koja trenutno ima. Takođe, stvara prostor za dalji razgovor. Makar da Mina odgovori i samo običnim – da, ona prima poruku da je majka razumije i da je tu za nju. To je poruka prihvatanja, veoma važna za tinejdžere.

 

 

VODITE RAČUNA O DOSTOJANSTVU SVOG TINEJDŽERA

 

 

Kao roditelji koji čitate ovaj tekst, vjerujem da vam je cilj da na konstruktivan način rješavate probleme sa svojom djecom – tinejdžerima. Zbog toga je potrebno ukazati na nešto veoma važno – trudite se da u komunikaciji sa svojim tinejdžerima vodite računa o njihovom dostojanstvu.

 

Vi ste stariji, iskusniji, bili ste već tu gdje su oni sada. Logično je da neke stvari razumijete mnogo bolje nego što oni i pomišljaju. Ipak, dozvolite im da vam objasne i iznesu argumente za svoja mišljenja, ponašanja i aktivnosti. Saslušajte njihova „filozofska razmišljanja o prolaznosti života”, kako nazivamo tinejdžerske podugačke monologe na pojedine teme.

 

Dogovorite se sami sa sobom da nećete vikati na svoje dete ili ga kritikovati, naročito ne pred njegovim prijateljima. Obećajte sebi da nećete glumiti ortaka njihovim prijateljima, da ćete saslušati svoje dijete, ali i da ćete, za sva neadekvatna ponašanja, uspostaviti granicu i da ćete ga obavijestiti o tome.

 

Probajte da sačuvate i svoje i djetetovo dostojanstvo prilikom svake komunikacije. To će naučiti vašeg tinejdžera da poštuje i sebe i druge ljude, a ovo je važna karakteristika jedne zdrave i zrele ličnosti.

 

 

Preporučujemo svima koji nisu zadovoljni postignutim uspjehom... pročitajte i pokušajte!

 

Roditeljska pomoć oko učenja, prema nekim istraživanjima, manje je efikasna od razgovora sa srednjoškolcima o ciljevima koje jednog dana žele postići u životu te važnosti edukacije. Američko udruženje psihologa otkrilo je da tinejdžeri čiji roditelji s njima redovno razgovaraju o važnosti edukacije, postižu bolje ocjene u školi nego oni kojima roditelji pomažu oko učenja ili daju instrukcije. 


`Srednjoškolci koji su s roditeljima češće razgovarali o tome koliko je važno obrazovanje za kasniji uspjeh u životu, imali su puno bolje ocjene od onih kojima su roditelji samo pomagali oko učenja ili se redovno pojavljivali u školi', rekla je Nancy E. Hill, članica istraživačkog tima s Harvarda. 


U ovom istraživanju upoređivani su rezultati prikupljeni u razdoblju od 26 godina, a radi se o podacima iz 50 studija. 


'Srednja škola razdoblje je kad općenito opada zanimanje za ocjene i školu. To je i sasvim je razumljivo, jer su tinejdžerima druženje s prijateljima i potraga za novim vlastitim iskustvima puno privlačniji nego biti u društvu roditelja ili učiti s njima', kaže Hill dodajući kako roditelji moraju što više s djecom razgovarati o važnosti edukacije za njihovu budućnost.


'Ako vam se učini da vaše prodike ne nalaze plodno tlo, nemojte odustati, jer naprotiv, one su korisne', rekao je naučnik Andrew Martin sa sveučilišta u Sidneyu, istaknuvši da 'učitelji i roditelji tokom svih godina srednje škole imaju veliki utjecaj'.
Martin je studijom obuhvatio 3.450 učenika iz australskih srednjih škola i uspio je razbiti uvjerenje da vršnjaci s kojima se dijete druži više utječu na njega nego nastavnici ili roditelji.
Proučavao je pritom motivaciju, trud, obavljanje školskih zadaća, nivo zadovoljstva i radosti djeteta u školi, redovno pohađanje, odnosno markiranje te naposljetku djetetove težnje, piše stručni američki časopis "Teachers College Record".


'Roditelji i nastavnici kojima se katkad čini da su nemoćni u odnosu prema svojem adolescentu, više utječu na akademsku motivaciju nego što misle, ponekad i tri puta više nego što na mlade utječu njihovi vršnjaci', zaključio je Martin.


Naprotiv, u društvenim i emocionalnim pitanjima mladi radije slušaju vršnjake nego roditelje ili učitelje.

 

Evo nekoliko savjeta koji bi vam mogli pomoći pri popravljanju ocjena.1. OBJAVI NA SVA ZVONA


Na veliki komad papira, formata A3, a po mogućnosti i veći napiši plan za učenje. Neka plan sadrži tačnu satnicu koji si namijenio učenju sve do kraja školske godine. Ovaj plakat stavi na neko mjesto na kojem će ga svi ukućani vidjeti. Ovako će svi znati da si učenje shvatio ozbiljno. Osim toga, time se zapravo obavezuješ da ćeš se plana doista i držati jer si ga javno predstavio većem broju ljudi.2. POČNI RANO


Ako ideš u školu popodne, jutro je najbolje vrijeme za učenje. Nikada nemoj ostavljati za zadnji tren jer onda od svega sigurno neće biti ništa.3. MENTALNE MAPE


Sigurno ste u školi već učili o mentalnim mapama, a sada je pravo vrijeme za njihovo prakticiranje. Dakle, crtaj, zapisuj najvažnije natuknice i sve to stavi na jedan papir. Iznenadit ćeš se kako je neke informacije mnogo lakše zapamtiti ako ih povežeš uz nekakvu sličicu nego ako ih samo učiš napamet.
Pomoći ti može i smišljanje zanimljivih rečenica čije će početna slova dati određeni logični pojam ili poredak. Primjerice, mogu ti pomoći neke fore– Moja Vrlo Zgodna Mama Još Sad Upotrebljava Narukvice – prva slova u riječima daju poredak planeta od najbližih prema najdaljima od Sunca.


4. BUDI OFFLINE


Ovo zapravo znači da se makneš od kompjutora, televizora, radija, a mobitel zaboraviš u hodniku ili ga jednostavno ugasiš. Ako stalno očekuješ nekakav poziv, SMS i trzaš se na svaki zvuk zvona na mobitelu, tu učenje nema nikakve šanse.


5. VJERUJ U BANANE


Mnogi posežu za čajem ili energetskim pićem kako bi im mozak bio sposobniji za učenje. No stvar je mnogo jednostavnija i zdravija – i svjetski teniseri Federer i Nadal priznaju da, kada im treba jača koncentracija ili jednostavno više energije, posegnu za bananom.

 

6. ISCENIRAJ FRANCUSKU REVOLUCIJU


Dobro, ne mora biti baš Francuska revolucija, može biti bilo koji dio iz gradiva koji ti je teže "sjeo" i nikako ga ne možeš zapamtiti. Pozovi prijatelja ili prijateljicu i zajedno prijeđite dio gradiva koji te muči i onda možete odglumiti nešto (onako, po svome) ili uzeti olovke i neka vam one posluže kao likovi. Mogućnosti je mnogo, a činjenice koje se ovako iznesu sigurno ćeš mnogo, mnogo lakše zapamtiti! Osim toga, i zabava je zagarantovana.7. KARTICE


Još jedna dobra fora su i kartice s informacijama koje te zezaju i teško ih je memorisati. Dakle, takve informacije ispiši na kartice, a potom ih zalijepi na različita mjesta po kući i kad prolaziš čitaj.8. ISPITIVANJE


Pozovi prijateljicu ili prijatelja neka te "izrešeta" pitanjima. Za ovo ti može poslužiti i mama, tata ili... Bitno je da ne viriš u odgovore, a to je lakše ako te netko drugi ispituje.9. NAGRADA


Ako si se držao plana i programa za određeni dan i naučio dio koji si želio, nagradi se. Neka to bude nešto sitno, ali slatko – primjerice, pogledaj svoju omiljenu emisiju na TV-u (ali nakon što završi ugasi TV!), ili si kupi omiljenu čokoladu, ili...

 


Motivacija je jako važna stvar. Ne samo u školi, već i u prijateljstvu, ljubavi, odnosima s roditeljima. Iako svima s vremena na vrijeme entuzijazam pada, dobro se uvijek vratiti na tračnice i ostati motiviran. 

 

Bez motivacije život postaje otužan i dosadan, čisto sivilo. Stoga je poželjno u svakodnevni život postavljati ciljeve i stremiti njihovom ostvarenju. Svim ciljevima trebamo dati jednaku važnost i jednako se brinuti o njima. Evo kako!


1. motivacijski trik - Zapiši svoj cilj


Želiš ispraviti jedinicu iz matematike? Jednostavno želiš bez straha izreći svoje mišljenje kada si u društvu s prijateljima? Što god to bilo – zapiši svoj cilj (ili više njih) i stavi ga ondje gdje će ti uvijek biti pri ruci i gdje ćeš se uvijek moći podsjetiti na njega. Ne umanjuj ni snagu podsvijesti. Sjeti se slavne rečenice iz jednog romana brazilskog pisca Paola Coelha: "Kada nešto zaista želiš svim srcem, cijeli svemir će se posložiti da tako i bude."


2. motivacijski trik - Nagradi se


Kada postigneš neki cilj, ne zaboravi se nagraditi. Ovo je jako bitno – nemoj nagradu ostavljati za kasnije! Nagradi se odmah, sada! To može biti omiljena velika čokolada, časopis koji već dugo samo promatraš na kiosku, odlazak na piknik ili izlet. Na tebi je da odlučiš što voliš i za čim već neko vrijeme žudiš.


3. motivacijski trik - Podijeli svoj plan s bliskom osobom 


Neka to bude osoba koja te podupire i voli. Reci joj svoje planove i zatraži njezinu podršku. Kad s nekime podijeliš ciljeve, teže će biti odustati od njih! 

 

4. motivacijski trik - Slušaj muziku


I to pozitivnu muziku! Muzika s pozitivnim tekstom donosi pozitivne stvari u život osobe koja je sluša, kao što su socijalna osjetljivost te više brige za svoje bližnje. Uz muziku je sve ljepše. Istraživanja su pokazala i da se tjelovježba produžuje ako se uz nju sluša glazba.

 


5. motivacijski trik - Razmišljaj 


Vizualizacija je vrlo bitna. Zamišljaj da učiš da bi ispravio jedinicu iz matematike. Razmišljanje o nekom problemu ili cilju veoma je jaka stvar kada se radi o motivaciji jer zapravo imaš namjeru koja to potiče.

 

 

Kako do dobrih rezultata na testovima?

 

Ponekad je teško ostati staložen i smiren usred testova. S obzirom na količinu stresa i gradiva, lako je zaboraviti neke osnovne, a vrlo korisne elemente. Stoga vam donosimo savjete koji će vam pomoći da ostanete staloženi tokom testova, kako biste ih što bolje riješili.

 

U 8 koraka do dobrih rezultata:1. Prije nego što počnete rješavati zadatke, pročitajte cijeli test
Vrlo je korisno pročitati cijeli test prije nego ga počnete rješavati. Tako se dobro stiče dojam o pitanjima te predodžba o tome kako što uspješnije rasporediti vrijeme koje vam je na raspolaganju.2. Pažljivo birajte
Nakon što ste na početku pročitali sva pitanja i stekli dojam o njima, korisno je odvojiti još koju minutu kako biste procijenili za koja ste pitanja najbolje pripremljeni i na koja možete najbolje odgovoriti. Brzopleta procjena i nesistematično odgovaranje na pitanja može vas koštati ocjene.

 

3. Prije pisanja prvo promislite o odgovoru
Ispitivači tvrde da je vrijeme uloženo u planiranje odgovora važan faktor uspješnog odgovaranja. Dobar plan i promišljeni odgovori dobar su put ka boljoj ocjeni. Ponekad je korisno potcrtati ključne riječi u pitanju te zabilježiti koliko bodova pitanje nosi. Ovo može poslužiti kao vodič za to koliko vremena utrošiti na pojedino pitanje.4. Precizni podaci i jasni argumenti
Dobro je podsjetiti se i provjeriti jesu li svi nužni argumenti, detalji i podaci (godine, imena, nazivi i sl.) navedeni u odgovoru. Naime, nerijetko se u pisanju podužih odgovora zaborave ovi ključni elementi.5. Pišite uredno
Potrudite se da rukopis bude čitak i uredan. Valja zapamtiti da profesori čitaju i ocjenjuju stotine ispita – sigurno im ne želite dati razloga da ti daju nižu ocjenu samo zato što je ono što ste napisali nečitko.6. Pratite vrijeme
Vodite računa o vremenu tokom ispita. Vrlo je korisno već na samom početku znati, odnosno planirati, koliko ćete vremena potrošiti na svakom pitanju te se držati tog rasporeda do kraja ispita.7. Odgovorite na sva pitanja
Ovo sigurno zvuči vrlo jednostavno i jasno, ali mnogo je učenika koji ne pročitaju sve upute i pitanja ili temeljito provjere zadnju stranicu testa, što također može utjecati na bodove i ocjenu.

 

8. Iskoristite ponavljanje pred ispit
Sigurno ćete s učiteljima i profesorima proći kroz gradivo prije samog ispita. Iako vrlo vjerojatno nećete dobiti ista pitanja tokom testa, ono što je naučeno kroz vježbu i ponavljanje vrlo je korisno. Jednako su tako korisne i poučne greške koje su učinjene tokom tog vježbanja i pripremanja.

 

 

 

 

Kako da zapamtite mnogo više prilikom učenja?

 

 

Većina nas misli da ima poteškoća sa pamćenjem. Ali, pravi problem najčešće nije u lošem funkcionisanju našeg mozga, nego u tome da imamo nerealna očekivanja od svog pamćenja.

 

Veliki broj učenika ne pristupa učenju sa strategijom ponavljanja gradiva i odbijaju da prihvate da razumjeti nije isto što i zapamtiti.

 

Nove lekcije treba da pregledate što je prije moguće, a ponavljanje treba da vršite više puta između prve obrade lekcije i završnog ponavljanja gradiva. Ključ za učenje je ponavljanje. Sa svakim ponavljanjem materije koja se uči, rastu šanse za njeno permanentno usvajanje.

Višestruko ponavljanje ne samo da će omogućiti utvrđivanje znanja o već usvojenim konceptima, nego će i ukazati na koncepte koji su bili pogrešno shvaćeni. Dodatni razlog za ponavljanje gradiva je i to što prirodno zaboravljate čak i one koncepte koje ste shvatili. Dug period bez ponavljanja i ponavljanje tek pred test je često otežano nervozom i nedostakom vremena.

 

Postoji više tehnika za memorisanje informacija. Ovo su najčešće primjenjivane tehnike:

 

1. Akronimi i akrostihovi

 

Akronimi i akrostihovi služe za informacije koje se pamte pomoću ključnih riječi. Akronim predstavlja izmišljenu kombinaciju slova, pri čemu svako od slova treba da podsjeti na činjenicu koju treba zapamtiti. Npr. DOCNI je akronim za red poteza kod pucanja iz pištolja – Dišite, Opustite se, Ciljajte, Nanišanite, Ispalite.

Akrostih je izmišljena rečenica u kojoj prvo slovo svake riječi treba da podsjeti na ideju koju treba zapamtiti. Npr. EFIKASNO GRADI MOSTARSKI MOST je akrostih koji može poslužiti da zapamtite note na muzičkoj skali – E, G, M, M.

 

2. Lokus metoda

 

Lokus metoda se koristi za pamćenje do dvadeset pojmova.

Poenta ove strategije je u sljedećem: treba da odaberete neko mjesto na kojem provodite mnogo vremena i zamislite sebe kako šetate i uvijek primjećujete iste stvari istim redom – npr. vrata, fotelja, frižider, itd. Dalje treba da zamislite kako na svakom od ovih mjesta stavljate stvari koje treba da zapamtite. Potrebno je da imate uvijek isti pravac kretanja (vrata – fotelja– frižider). Npr. ako je potrebno da zapamtite imena književnika (Dizdar, Kulenović, Ladin), zamislite da šetate stanom i da se na vratima sudarate sa Dizdarom, zatim nailazite na Kulenovića u svojoj fotelji, potom se okrećete ka frižideru, otvarate ga i u njemu vidite smrznutog Ladina.

 

3. Uvezivanje

 

Ovo je taktika koja se koristi za liste sa ili bez redoslijeda. Od pojmova koje treba zapamtiti pokušajte stvoriti kratku priču u kojoj svaka riječ ili ideja koju treba da zapamtite asocira na sljedeću riječ ili ideju. Ako nekim slučajem treba da zapamtite riječi: Čerčil, usta, soba, pregovori, možete smisliti priču u kojoj Čerčil svoja usta drži otvorena, u sobi u kojoj se nalazi grupa ljudi sa kojom pregovara.

 

4. Tehnika skraćivanja

 

To je tehnika kojom možete smanjiti broj informacija tako da dobijete lako pamtljivu cjelinu. Npr. skraćenice MERR (ministarstvo ekonomije i regionalnog razvoja), NSZ (nacionalna služba za zapošljavanje), ASUPI (agencija za strana ulaganja i promociju izvoza). Ove skraćenice su nastale uzimanjem prvog slova pojedinih reči.

 

5. Tehnika povezivanje riječi u rečenicu

 

Ova tehnika vam pomaže da zapamtite ključne reči. Ovom tehnikom slažete nepovezane riječi u jednu logičku rečenicu. Na primjer, treba da zapamitite riječi biznis, preduzetnik, ideja, tržište. Možete ih zapamtiti u obliku rečenice: „Za uspjeh u biznisu preduzetnik mora imati dobru ideju koja treba da bude prihvatljiva sa aspekta tržišta“.

 

6. Tehnika kodiranja

 

Ova se tehnika koristi kada treba da zapamtite neku formulu. Na primjer, jačina djelovanja sile se dobija kada se pomnoži masa sa ubrzanjem (F=m∙a) se može zapamtiti kroz rečenicu: „Bio je fudbaler Milana i Ajaksa“.

 

7. Metoda mjesta

 

Ova metoda se zasniva na tome da odaberete neki prostor koji često koristite ili kroz koji stalno prolazite, a zatim određene stvari ili pojmove iz učenja poredate vizuelno na određena mjesta. Kad god pogledate u to mjesto, znat ćete na koji pojam se odnosi i uvijek ćete moći da se podsjetite pređenog gradiva. Taj prostor može biti vaša soba, kuhinja, čitaonica…

 

8. Tehnika rimovanja

 

To je takođe zgodna tehnika za pamćenje formula, ali i drugih stvari. Poenta je napraviti neki stih, nešto što se rimuje. Na primjer, formulu za akceleraciju možete zapamtiti kroz stih: Iz fizike je osnovno znanje, sila kroz masa jednako je ubrzanje.

 

9. Metoda prostornog uređenja stranice

 

Ova metode podrazumijeva da vaše bilješke razmjestite na stranice prethodno sažetog teksta za učenje. Tako ćete dobiti prostorni raspored zgodan za pamćenje.

 

Ako primijenite svih ovih devet tehnika, moći ćete da povežete nepovezano, veći broj podataka svesti na manji broj, napraviti smisleno od besmislenog, naučiti koje znakove bi valjalo upotrijebiti da se prisjetite nečega…

 

 

PRIJATELJSTVO NEMA CIJENU!

 

Biti prijatelj u dobru i u zlu je umijeće. Učinite vaše prijateljstvo dubljim i jačim koristeći neke od savjeta:


1. BUDI  ONO  ŠTO  JESI!
Veliki broj mladih bori se da ne izgubi svoj identitet jednom kada postanu dio grupe prijatelja. Iako se naša ličnost dugo formira i mijenja, pogotovo za vrijeme tinejdžerskih godina, neki aspekti ličnosti ostaju isti.
Saznajte koji su to formirani aspekti vaše ličnosti i razmišljajte o tome ko želite biti, tada iskreno i pošteno predstavite sebe ljudima sa kojima se želite družiti.
Ponekad se nećete slagati sa svima ili nećete biti najpopularniji član u grupi, međutim, uvijek ćete osjećati da ste bili vjerni sebi i da niste postali nečiji klon.


2. PRIHVATAJ  DRUGE!
Ne moraju svi vaši prijatelji da misle i da se ponašaju kao vi! Zar ne bi bilo dosadno kada bi bilo tako?


3. IZBJEGAVAJ  TRAČEVE!
Prijatelji ne šire glasine o svojim prijateljima. Ako ste čuli nešto šokantno o svom prijatelju, pronađite obziran način da ga lično o tome pitate. Ako niste sigurni kako da počnete priču o tome, potražite savjet.


4. ODBRANI  SVOJE  PRIJATELJE!
Naći ćete se u situaciji kada će neko, s kim niste jako bliski, dovesti u pitanje integritet vašeg prijatelja. U takvoj situaciji važno je da čujete obje strane priče i da pokažete svom prijatelju da vjerujete u njega i njegove namjere. Poštuj kritike i pitanja drugih, ali naglasi da je tvoj prijatelj dobar čovjek, koji zaslužuje poštovanje drugih-čak i kada pogriješi.


5. ZAŠTITI SVOJE PRIJATELJE!
Kada tvoj prijatelj donese „ne tako dobro odluku“, ostani s njim i pruži mu svoju podršku. To ne znači da treba stalno da mu govoriš šta da radi, ali možeš mu ponuditi savjete i smjernice.
Ukoliko pažljivo daješ savjete i pri tome poštuješ prijatelja, njegove osjećaje i želje, veća je vjerovatnoća da će te slušati.


6. VRATI USLUGU!
Nekada će ti prijatelj pozajmiti jaknu, knjigu ili rame za plakanje. Dobar prijatelj će ti ponuditi kišobran kada stojiš na kiši, strpljivo će te saslušati kada imaš problem. Potrudi se da budeš isto toliko velikodušan/na kada je u pitanju tvoje vrijeme ili emocije.

 

 

 

KAKO I KADA UČITI?

 


Može li učenje biti zabavno?

- Može!

Učenje je zabava jer na taj način saznajemo novosti o sebi i svijetu.


U čemu učenici griješe?


Nemirni su na času i ne prate nastavu!

Učenici koji ne prate nastavu često ne znaju ni o čemu se govorilo, a kamoli da su nešto od gradiva naučili. Oni koji slušaju i zapisuju na času znatno skraćuju vrijeme potrebno za učenje kod kuće, jer mnogo toga nauče već u školi.

 

Ne uče redovno!

Mnogi učenici uče samo kad su najavljeni testovi ili ispitivanje. Gradivo se gomila i svakim ga je danom sve više, a vremena za učenje je sve manje.

 

Uče napamet!

Mnogi učenici upadaju u zamku učenja bez razumijevanja. Ono što nauče na taj način brzo i zaboravljaju te teže povezuju novo gradivo s onim već naučenim.

 

Ne povezuju gradivo sa svakodnevnim životom!

Sve što se uči treba razjasniti i utvrditi primjerima iz svakodnevnog života. Tada se pamti bolje i mnogo duže.

 

Ne ponavljaju naučeno!

Stara je izreka da je “ponavljanje majka znanja”. Ako se naučeno ne ponavlja, brzo se zaboravi.
Savjeti za učenike


KADA UČITI?


Važnije je pitanje šta se uči koji dan? Jesu li to predmeti koje si imao/la toga dana u školi ili predmeti koje imaš sutra po rasporedu časova? Svi autori se slažu da treba učiti predmete koji su toga dana bili u školi. Zašto? Zaborav je najveći neposredno nakon učenja (prvi i drugi dan nakon što je gradivo upoznato). Ako se istoga dana uradi zadaća, ponovi gradivo i nadopuni to znanje iz sveske ili udžbenika, zadano će se gradivo naučiti brže i lakše. Kada opet taj predmet dođe po rasporedu, gradivo je potrebno samo kratko ponoviti. Dakle, prvi dio učenja treba učiti gradivo koje je bilo taj dan u školi (i napisati zadaću), a drugi dio učenja treba ponoviti gradivo za sljedeći dan (zadaće su već napisane).


DOMAĆE ZADAĆE su izuzetno važan i odgovoran posao svakog učenika, koji treba obavljati savjesno i redovno.

 

 

U nastavku vam donosimo još nekoliko savjeta pomoću kojih ćete brže i kvalitetnije savladavati nastavne sadržaje.


1.  STALNO MJESTO ZA RAD
Najbolje je učiti za radnim stolom. Nikako na krevetu u ležećem položaju. Prostorija treba biti svijetla i prozračna.
 
2.  SMANJITI MOGUĆNOST PADA KONCENTRACIJE
Treba imati čist stol (samo knjige i sveske koje su vam potrebne u toku učenja), bez suvišnih predmeta koji bi vam mogli odvlačiti pažnju.
Obaviti sve važnije poslove prije učenja kako ne biste mislili na njih.
 
3.  SADRŽAJ KOJI JE POTREBNO NAUČITI, UČINI ŠTO SMISLENIJIM
U ovu svrhu preporučujemo primjenu metode “PZPPP”:


- Pogledaj - pročitaj naslov.
- Zapitaj se - razmisli o tom naslovu. Možda već imaš neka pitanja vezana za taj sadržaj. Tvoja pitanja su svrha učenja.
- Pročitaj – čitaj pažljivo. Ako su neki dijelovi teksta nerazumljivi bolje je da ih pročitaš dva puta nego jednom polako. Ako je knjiga tvoja, markerom u boji istakni važnije informacije.
- Provjeri - da li si u tekstu pronašao odgovore na svoja pitanja? Ima li nekih dijelova koje treba ponovo da pročitaš? Potraži u rječniku riječi koje nisi razumio. Podijeli tekst u smislene cjeline. Čitaj jednu po jednu i ponavljaj!
- Podsjeti se – na kraju ponovi sve cjeline zajedno!
 
4.  TRIKOVI ZA PAMĆENJE
Zbog lakšeg pamćenja mogu se koristiti sljedeće tehnike:
- Sistem različitih boja (obilježavanje različitih definicija u tekstu različitim bojama)
- Simboli i znakovi (selekcija sadržaja, npr. prema važnosti, prema redoslijedu, ...)
- Ponavljanje naglas
- Pisanje bilješki (u kratkim crtama)
 
5.  UČENJE TREBA RASPOREDITI U VREMENU
Učenje treba rasporediti u vremenu na način da nađemo odgovarajući tempo i vrijeme učenja u odnosu na odmor i spavanje. Na primjer, 1 sat aktivno učimo, pa 15 minuta odmaramo (najbolji odmor nakon učenja je neki vid fizičke relaksacije).

 

6. NAGRADITI SE ZA USPJEŠNO UČENJE
Ovo nije šala, već bitan faktor uspješnog učenja!

 

Puno uspjeha u učenju!

 

 

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com