Članak je filtriran: srijeda, 17 Novembar 2021
Danas 17. novembra 2021. godine navršava se punih 29 godina od formiranja 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine. O njima, koji su tokom odbrane dali ono najvrijednije, moramo i govoriti i pisati. Četvrti korpus Armije Republike BiH se branio i odbranio od dva agresora. 
Podsjećamo, Četvrti korpus je osnovan na današnji datum 1992. godine, pri čemu su objedinjene jedinice Teritorijalne odbrane Bosne i Hercegovine, ali i neke dobrovoljne jedinice koje su do osnivanja Četvrtog korpusa djelovale na širem području doline rijeke Neretve. Spajanjem brigada Armije RBiH i jedinica Teritorijalne odbrane koje su se nalazile od Ivana do Vranjevića, na području Hercegovine, ukazala se potreba za jedinstvenom komandom i operativnijim, efikasnijim djelovanjem. Od samog formiranja pa sve do novembra 1993. godine, dužnost komandanta korpusa obavljao je Arif Pašalić.
Ne smijemo ni pomisliti šta bi bilo da na ovom dijelu zemlje Četvrti korpus nije uspio odbraniti Bosnu i Hercegovinu. Pripadnici Četvrtog korpusa su uspjeli osujetiti sve zle namjere agresora i to je bio najčvršći bedem u očuvanju južnog dijela države BiH, i ne samo tog dijela, jer su se pripadnici 4. korpusa odazvali na svim dijelovima ratišta BiH. Svjedoci smo da se i danas nastoje izjednačiti djela onih koji su odbranili BiH sa djelima onih koji su je napadali i nastojali dijeliti, i da postoje sljedbenici politika i ideologija koje su davno presuđene u Haagu i da nažalost nisu malobrojni. U miru se trebamo nastaviti boriti za ono što su se borci Četvrtog korpusa, kao i Armija RBiH u najtežem vremenu borili, a to je cjelovita i demokratska Bosna i Hercegovina.
Četvrti korpus Armije RBiH tokom agresije brojao je između 18 i 20 hiljada boraca. Oko 1500 boraca je poginulo, a nešto manje od tri hiljade ih je ranjeno. Ukupno 175 boraca nosioci su priznanja Zlatni ljiljan, a većinom su odlikovani posthumno. Brigadni general Midhad Hujdur – Hujka je jedan je od devetorice koji su odlikovani Ordenom heroja oslobodilačkog rata, najvećim vojnim odlikovanjem Armije Republike Bosne i Hercegovine. 
Centralna svečanost obilježavanja je bila na Šehitlucima gdje je polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe obilježena 29. godišnjica formiranja 4. korpusa Armije RBiH. Među prisutnim su bile i direktorica Srednje medicinske škole Mostar Aida Tucović, pedagogica Sanita Rahić, profesorica Dženada Mehremić i učenica Lamija Habibija.
Učenici Srednje medicinske škole Mostar su zajedno sa učenicima Druge gimnazije Mostar i učenicima Osnovne škole Zalik, na platou Sjevernog logora, posjetili turbeta poginulim borcima Četvrtog korpusa i učenjem Fatihe i polaganjem cvijeća uveličali obilježavanje 17. novembra - Dana IV korpusa ARBiH. Ispred Srednje medicinske škole Mostar u pratnji učenika su bili prof. Nihad Granulo i sekretarica škole Azra Zlojo.
Čestitamo godišnjicu formiranja i „Dan 4. korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine“ uz sjećanje i zahvalnost svim šehidima i poginulim borcima koji su žrtvovali svoje živote u odbrani domovine. Moramo biti ponosni na ono što su borci Četvrtog korpusa Armije BiH uradili tokom obrambeno-oslobodilačkog rata. Danas imamo svoju državu, svoju zastavu, svoj grb, svoj jezik i ponos.
Objavljeno u Novosti
srijeda, 17 Novembar 2021 21:35

14. 11. Svjetski dan borbe protiv dijabetesa

Još od 1991. godine kao odgovor na porast broja oboljelih i prijetnju nekontrolisanog širenja bolesti, svake godine 14.11. obilježava se Svjetski dan borbe protiv dijabetesa.
Diabetes mellitus ili šećerna bolest je stanje povišene količine glukoze (šećera) u krvi. Nastupa kada tijelo ne proizvodi dovoljno hormona inzulina ili taj inzulin više nije djelotvoran. Inzulin je „ključ“ koji omogućava šećeru da uđe u ćeliju. Bez inzulina, ćelije tijela ne dobivaju iz hrane dovoljno glukoze koja im je potrebna za svakodnevni život. Taj šećer se zadržava u krvi, pa nastaje hiperglikemija.
Simptomi šećerne bolesti su pretjerana žeđ i znojenje, učestalo mokrenje, zamor i drhtavica, zamagljenost pred očima, vrtoglavica i zbunjenost, posjekotine ili ranice koje veoma sporo zarastaju.
Važni faktori rizika za nastanak šećerne bolesti su starija životna dob preko 60 godina, muški spol, prethodna pojava hiperglikemije u toku trudnoće, nasljedni faktor (majka, otac, brat ili sestra koji boluju od šećerne bolesti), visok krvi pritisak, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomjerna tjelesna težina.
Sa ciljem da se podigne svijest o porastu dijabetesa i njegovim posljedicama, učenici Srednje medicinske škole Mostar su nizom aktivnosti, kako u prostorijama škole, tako i po gradu, skrenuli pažnju na ovu opasnu bolest. Prvi tim učenika, koji je bio smješten na Musali, činile su učenice IVa razreda: Sara Gaš, Hana Dizdarević, Saira Pirkić i učenik Kenan Maslo. Ovaj tim je predvodila prof. Dženeta Pendić. Drugi tim su bili učenici IVb razreda: Delila Berberović, Šafro Amna i Tarik Fajić. Njih je predvodio prof. Almin Kaplan i oni su bili na Španskom trgu. Oni su građanima Mostara mjerili šećer u krvi. Treći tim, predvođen prof. Dženadom Mehremić i Jasminom Tanović-Avdić je bio u školi.  Na početku nastave, učenice Nejra Brzina i Emina Novaković su našim profesorima i učenicima mjerile šećer u krvi, nakon čega su održale edukativno predavanje na temu dijabetes. Na predavanju su prisustvovali učenici odjeljenja: Ia, Ib, Id i IId. Učenice IVc razreda Džejlana Šator, Ajla Tunović i Anida Mehremić su pripremile edukativne plakate na temu dijabetesa, dok su učenice Adela Delić, Naida Kujan i Lejla Hasić pripremile zanimljive letke koje su dijelile našim građanima prilikom akcije mjerenja šećera u krvi.
Objavljeno u Novosti

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com