Oglasna tabla

SMS Mostar

SMS Mostar

srijeda, 21 Februar 2024 22:28

Međunarodni dan maternjeg jezika

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se slavi 21. februara UNESCO je proglasio 1999. godine.kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

U našoj školi se na pigodan način obilježio ovaj značajan datum.

Učenice prvog razreda, Lana Remetić i Šejma Mehremić, govorile su o značaju obilježavanja ovoga dana koji je posvećen promovisanju jezičke i kulturne raznolikosti. Učenice su istakle  važnost učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama, ukazale na važnost prava na izražavanje i obrazovanje na maternjem jeziku, upoznale prisutne sa ključnim činjenicama iz svih pet razvojnih faza bosanskog jezika kroz historiju te skrenule pažnju na  značaj jačanja svijesti o vlastitom identitetu. 

Bosanski jezik treba da volimo, a tu ljubav najbolje ćemo pokazati njegovim korištenjem i čuvanjem. Dužni smo prenositi ga i generacijama koje dolaze poslije nas. Nemamo pravo lišiti ih naslijeđa koje im pripada. Ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas spriječiti da učimo strane jezike.

Maternji jezik se voli znanjem.

“Ljubi, rode, svoje milo blago

I čuvaj ga kao čedo drago!!!”

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

četvrtak, 15 Februar 2024 08:53

Predstava "Gidionov čvor"

Članovi Dramsko-recitatorske i Literarne sekcije naše škole u pratnji prof. bosanskog jezika i književnosti Tanje Avdić i Jasmina Macića su sinoć u Pozorištu lutaka Mostar  imali zadovoljstvo odgledati predstavu "Gidionov čvor", rađenoj prema tekstu američke dramatičarke Johnne Adams i u režiji Selme Alispahić, Gidionova majka Corryn i njegova profesorica Heather suočavaju se sa svim kompleksnim pitanjima i problemima odrastanja mladih danas.

Njihov susret iniciran je Gidionovim činom nakon kojeg povratka nema i stvari nikada više ne mogu biti iste. Baš kao i u stvarnosti u kojoj živimo, traženje odgovora počinje tek nakon što se problemi nagomilaju do tačke kada je na jednostavna pitanja nemoguće ponuditi jednostavne odgovore. Učionica u kojoj se sastaju majka i profesorica postaje pozornica za suočavanje sa ličnim i sistemskim odgovornostima u procesu odgoja, obrazovanja i sazrijevanja mladih.

Šta znamo i šta mislimo da znamo o našoj djeci? Imamo li vremena da ih pažljivo pogledamo i saslušamo to što nam imaju za reći? Koliko se nastavnici uopće mogu baviti svakim djetetom pojedinačno? Predstava se bavi gorućim pitanjima i problemima koji se tiču školskog sistema, slobode izražavanja, vršnjačkog nasilja, kreativne slobode, utjecaja nastavnika, uloge roditelja, odgovornosti i jednih i drugih.

Da li traženje odgovora dodatno zapetljava „gordijev čvor“ ili ipak vodi ka njegovom raspetljavanju, ostavljeno je gledaocu da odluči. Ono što je sigurno, taj čvor se ne može presjeći nego kao društvo moramo uraditi sve da do njegovog zapetljavanja ne dođe. I za to smo odgovorni svi.

U predstavi "Gidionov čvor" igraju Selma Alispahić i Helena Vuković.

utorak, 06 Februar 2024 20:37

Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta

Dan sigurnijeg interneta (Safer Internet Day - SID) se obilježava dugi niz godina u cilju promovisanja sigurnog i odgovornog korištenja interneta i drugih digitalnih tehnologija, kao i podizanja svijesti kod učenika o opasnostima na internetu.

Tim povodom u našoj školi ovaj dan je obilježen kroz niz aktivnosti u vidu informisanja učenika putem društvenih mreža, prezentacija te učešća u online kvizu koji organizuje Centar za sigurni internet. Učenici su bili posebno motivisani za učešće u kvizu koji su izuzetno dobro uradili što smo mogli vidjeti po rezultatima.

Na ovaj način učenici su obnovili znanja o sigurnom korištenju interneta i digitalnih tehnologija te utvrdili znanja i vještine iz oblasti sigurnosti i kroz prezentaciju koju su pripremile i prezentovale učenice Id odjeljenja: Seida Memić, Šejma Mehremić i Aldijana Puce.

 

subota, 27 Januar 2024 16:51

Završni događaj za UPSHIFT radionice

Od 24.1.2024. do 26.1.2024. godine održano je okupljanje pobjedničkih timova UPSHIFT radionice u kompleksu “Terme Ozren”.

UPSHIFT u Bosni i Hercegovini implementira Humanitarna organizacija Genesis Project u saradnji sa Kancelarijom UNICEF-a u Bosni i Hercegovini, a uz finansijsku podršku DP World i Embassy of Sweden in Sarajevo.

Okupljanju su prisustvovala dva tima iz naše Škole koje čine: Aja El Gaher, Lamija Šator, Amina Karadža, Merima Kurtović, Adna Tunović, Naida Hasić, Rania Zukanović, Lamija Čolaković, Nađa Nezirić i Senida Beglerović. Učenice su imale priliku prezentovati svoje projekte, učestvovati u radionicama i družiti se sa vršnjacima iz cijele Bosne i Hercegovine.

U pratnji učenica bile su profesorice Dženeta Pendić i Selma Čolpa, koje su također imale priliku prisustvovati radionicama za mentore i pratnju timova.

Stručni tim nLogic Advisory održao je 23. i 24. januara u Mostaru radionicu „Uvođenje sistema upravljanja energijom, energijski menadžment ISEE u Mostaru i osposobljavanje za rad članova Tima EE Grada Mostara sa mjernim uređajima“.

Cilj radionice je bio edukovati predstavnike javnih ustanova u Mostaru i uposlenike Grada Mostara za uspostavljanje energijskog menadžmenta na razini Grada Mostara, kako se prijaviti na javne pozive vezano za projekte EE (Energijske efikasnosti) i OIE (obnovljivih izvora energije) te kako koristiti mjerne instrumente. Radionicama je prisustvovala direktorica naše Škole, prof. Aida Tucović.

Više o ovoj radionici možete pročitati na linku 
https://nlogic.ba/2024/01/26/dani-energijske-efikasnosti-grada-mostara/

Srednja medicinska škola Mostar
 raspisuje KONKURS
za popunu upražnjenih radnih mjesta
nedjelja, 31 Decembar 2023 22:06

SRETNA NOVA 2024. GODINA!

Sretna Nova godina uz želje da budete zdravi, sretni i motivisani u ostvarenju vaših ciljeva.

ponedjeljak, 18 Decembar 2023 22:29

Danas slavimo uspjehe naših učenica

Učenica Federacije Bosne i Hercegovine je Amina Karadža, učenica Srednje medicinske škole Mostar.

Čast i zadovoljstvo nam je pohvaliti se sa ovakvim rezultatima naših učenika jer i Samra Karadža je također učenica prvog razreda naše Škole, a proglašena je za učenicu Federacije Bosne i Hercegovine ispred osnovnih škola Hercegovačko - neretvanskog kantona! 

Danas su u pratnji učenica u Sarajevu prisustvovali ponosni roditelji i pedagogica Škole Sanita Rahić.

 Upriličena je dodjela nagrada najboljim učenicima osnovnih i srednjih škola u Federaciji BiH u školskoj 2022/2023. godini, kao i dodjela priznanja školama koje su davale podstrek da učenici postignu vrhunske rezultate, školama koje su davale podršku da ovi učenici postignu izvrstan uspjeh. 

Svjesni smo da ti uspjesi nisu došli lahko. Vi ste dokaz da unatoč izazovima, možemo postići izvanredne rezultate. Ponosni smo na vas i na vaše postignuće. Iskrene čestitke upućujemo ponosnim roditeljima i učenicima!

ponedjeljak, 18 Decembar 2023 22:27

Još jedan uzbudljiv i edukatuvan LAB vikend

Naše učenice Dženita Čorbadžić i Hanna Bajrić su ponovo imale priliku učiti o nauci na zanimljiv i interaktivan način.

Učenice su učestvovale u demonstraciji i eksperimentima u kojem su hemijski spojevi reagovali na različite uslove, kao što su promjene temperature, svjetlosti ili atmosferski uslovi.
Uživale su u eksperimentima sa zvučnim viljuškama, istražujući uticaj zvukova različitih frekvencija na materijale, eksperimentu sa nenjutnovskim fluidom kukuruznim škrobom.
Kroz praktičan i samostalan rad učenice su kreirale modele ćelija u procesu mitoze i mejoze!

Zahvaljujemo IMBiH - Inclusive Movement for Bosnia and Herzegovina i UWC Mostar na podršci koja je našim učenicima omogućila realizaciju još jednog uzbudljivog i edukativnog LAB vikenda.

Stranica 1 od 23

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com