Oglasna tabla

Članak je filtriran: srijeda, 21 Februar 2024
srijeda, 21 Februar 2024 22:28

Međunarodni dan maternjeg jezika

Obilježavanje Međunarodnog dana maternjeg jezika koji se slavi 21. februara UNESCO je proglasio 1999. godine.kao sjećanje na studente koji su 21. februara 1952. godine ubijeni u Daki u Istočnom Pakistanu (Bangladešu), jer su protestovali zbog toga što njihov maternji jezik nije proglašen za zvanični.

U našoj školi se na pigodan način obilježio ovaj značajan datum.

Učenice prvog razreda, Lana Remetić i Šejma Mehremić, govorile su o značaju obilježavanja ovoga dana koji je posvećen promovisanju jezičke i kulturne raznolikosti. Učenice su istakle  važnost učenja jezika za razvoj višejezičnosti i razumijevanja među ljudima koji pripadaju različitim kulturama, ukazale na važnost prava na izražavanje i obrazovanje na maternjem jeziku, upoznale prisutne sa ključnim činjenicama iz svih pet razvojnih faza bosanskog jezika kroz historiju te skrenule pažnju na  značaj jačanja svijesti o vlastitom identitetu. 

Bosanski jezik treba da volimo, a tu ljubav najbolje ćemo pokazati njegovim korištenjem i čuvanjem. Dužni smo prenositi ga i generacijama koje dolaze poslije nas. Nemamo pravo lišiti ih naslijeđa koje im pripada. Ljubav prema maternjem jeziku ne smije nas spriječiti da učimo strane jezike.

Maternji jezik se voli znanjem.

“Ljubi, rode, svoje milo blago

I čuvaj ga kao čedo drago!!!”

Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak

Objavljeno u Novosti

© 2013 Srednja medicinska škola - Mostar.
Design by grizovic.com